UNDERLIVSUNDERSØKELSER

På denne siden finner du svar på en del vanlige spørsmål omkring underlivsundersøkelser.


Hva er en gynekologisk undersøkelse (GU) ?

Det er en undersøkelse av kvinnelige kjønnsorganer, foretatt av en lege.

Undersøkelsen foregår på en benk som kalles gynekologisk stol. Kvinnen ligger på benken med bena i to benholdere som er festet på hver side av benken. Benholderne sikrer at legen får gjennomført undersøkelsen under gode arbeidsforhold samtidig som kvinnen har bena i en mest mulig avslappet stilling. Først ser legen på kvinnens kjønnslepper og området rundt disse, og vurderer om det foreligger sykdom eller ikke. Deretter føres et spekel forsiktig inn i kvinnens skjede. Dette er et instrument som utvider skjedegangen litt slik at både skjedeveggen og livmortappen blir synlig for legen. Deretter tas det nødvendige prøver. Etter dette ta spekelet ut. Så fører legen to fingre inn i skjedens åpning og legger en hånd på magen, for å vurdere de indre kjønnsorganene: Livmoren, egglederne og eggstokken.

Illustrasjonsfoto:
Det finnes ulike typer gyn-stoler, men i prinippet er de alle like; De har justerbar høyde og vinkel, og kjennetegnes ved at de har en benholder på hver side.

Gjør det vondt å bli undersøkt ?

Dersom du greier å slappe av, gjør det ikke vondt å bli undersøkt.

Hvordan foregår undersøkelse av mannlige kjønnsorganer?

Mannen kan stå eller sitte på en vanlig undersøkelsesbenk. Legen ser først etter sykdomstegn på pungen og penis med forhuden godt trukket tilbake. Deretter vil legen kjenne på penis og pungen for å sjekke om forholdene er normale eller om det finnes kuler, hevelse eller ømhet som kan tyde på sykdom.

Hvis legen finner det nødvendig tas det prøver med tynne pinner fra mannens urinrørsåpning. Dette kan gjøre litt vondt og det kan derfor være lurt å ligge under prøvetakingen. Prøven er tatt i løpet av noen sekunder. Testing for klamydia skjer ved en enkel urinprøve.

Legen kan også undersøke endetarmsåpningen og føre inn en finger for å kjenne på blærehalskjertelen (prostata). Noen ganger tas det i tillegg prøver fra endetarmen.

Hvilken lege skal jeg oppsøke ?

Du kan oppsøke fastlegen din eller senter / leger som spesialiserer seg på denne typen undersøkelser. En oversikt over gynekologiske spesialister / senter i Tromsø finner du her.

Du kan også få foretatt undersøkelsen ved SMS.

Når bør jeg oppsøke lege for å foreta underlivsundersøkelse ?

Alle jenter og gutter som bytter partner eller har sex med mer enn en fast partner bør gå regelmessig til underlivskontroll. Særlig gjelder dette dersom du ikke bruker kondom.

Du bør også gå til lege hvis du får plager fra kjønnsorganene, selv om plagene ikke er vedvarende. I tillegg er det anbefalt at alle voksne kvinner tar kreftprøve fra livmorhalsen hvert tredje år.


Mer informasjon:

  • Dersom du har spørsmål omkring underlivsundersøkelser, kan du også kontakte SMS eller Tvibit.
    -


© Sosialmedisinsk senter 2011

Webmaster