LURT Å VITE FOR UNGDOM I TROMSØ

"Lurt å vite for ungdom i Tromsø" er en brosjyre utgitt av Helsetjenesten ved Sosialmedisinsk senter i Tromsø. Brosjyren er ment for ungdom, og gir svar på en del enkle spørsmål omkring helse, prevensjon, graviditet og kjønnssykdommer.

Vær oppmerksom på at teksten nedenfor er en oppdatert utgave av teksten i første og andre utgave av brosjyren. Den tredje og nyeste utgaven av brosjyren kom i 2007, og behandler også en del andre problemstillinger.

Brosjyren er gratis og kan fås ved henvendelse til SMS, Søndre Tollbodgt.9, 9008 Tromsø - tlf. 777 90 400. Brosjyren fås også på Tvibit.


Hvor kan man gå med spørsmål ?

Helsesøster på skolen

Skolen har en helsesøster som erder en gang i uka.

Fastlege

Alle har en fastlege. Der kan man ringe og bestille time.
Om du ikke har fastlege eller vet hvem det er, ring tlf. 81 05 95 00.

Tvibit Helsestasjon for ungdom

Er et tilbud for ungdom mellom 13 og 20 år.
Har lege og helsesøster.

Sosialmedisinsk senter (SMS)
Har leger og sykepleiere.

Alle som jobber i helsevesenet (leger, sykepleiere, helsesøstre) har taushetsplikt. Det betyr at det man snakker om ikke blir fortalt videre til andre som f.eks. foreldre eller lærere. Det er gratis å gå på Tvibit, SMS og til helsesøster. Hos fastlege må man som regel betale. Hvis man har en kjønnssykdom er det gratis der også.

Hvor får du tak i prevensjon ?

Kondomer

Kjøper du billigst på vanlige matbutikker, men de selges også på apoteket, bensinstasjoner og noen kiosker. På SMS og Tvibit kan du hente gratis kondomer.

P-piller

Du må ha resept fra lege eller helsesøster. Etterpå kan du hente p-pillene på apoteket. P-piller er gratis når du er mellom 16 - 19 år. Hvis du er under 16 år og likevel trenger p-piller, kan du ta kontakt med SMS eller Tvibit.

P-sprøyte

Du må ha resept fra lege eller helsesøster. P-sprøyta kjøper du på apoteket. Den koster ca. 80 kr., og varer 3 mnd. P-sprøyta kan du sette hos lege, sykepleier eller helsesøster.

Angrepiller

Hvis du har hatt ubeskyttet sex (samleie uten prevensjon) og ikke vil bli gravid kan du ta angrepiller som du kjøper på apoteket, og må tas så snart som mulig innen 3 dager. Les bruksanvisningen godt ! Det er ikke nødvendig med resept fra lege. SMS og Tvibit deler ut gratis angrepiller.

Hva kan du gjøre hvis du lurer på om du er gravid ?

Du må ta en graviditetstest. Denne testen kan kjøpe på apoteket. Les bruksanvisningen godt ! På Tvibit og SMS kan du ta graviditetstest gratis, og du får også snakke med noen etterpå.

Hvis du er gravid må du gå til lege eller helsesøster så snart som mulig. Du kan da få hjelp til å finne ut hva du skal gjøre.

Hva kan du gjøre hvis du tror du har fått en seksuelt overførbar infeksjon (SOI) ?

Ta kontakt med SMS, Tvibit eller fastlegen din.

Den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen heter Chlamydia, og testes på en urinprøve både hos jenter og gutter. Test og behandling er gratis.


 
Vis større kart

Sosialmedisinsk senter • Helsetjenesten
Søndre Tollbodgt.7
9008 Tromsø
(mellom Studenthuset Driv og Polarmuséet;
Samme inngang som Statens Lånekasse og Studio 7)

Tlf 777 90 400

Åpningstider:
Mandag-fredag: 11:00-15:00 (timebestilling)
Onsdag: 14:00-16:30 (drop-in) 
Vis større kart

Helsestasjonen for ungdom • Tvibit
Fredrik Langesgt.29
9008 Tromsø

Tlf 776 97 861

Åpningstider:
Mandag: 14:00-18:00 (drop-in)
Onsdag: 12:30-15:00 (drop-in)
Torsdag: 14:00-19:00 (drop-in)


Mer informasjon om temaene i brosjyren:

 • Er jeg gravid ?
  Svar på ofte stilte spørsmål; Hvordan merker jeg at jeg er gravid, hvor kan jeg få tatt en gravitest, hva om jeg er gravid, osv. Her finner du også informasjon om abort &endash; hvordan det utføres, hvem som kan få innvilget abort, om 12 ukersgrensen, osv
 • Prevensjon
  Informasjon om ulike typer prevensjon &endash; hvordan de virker, hvordan de brukes, evt. bivirkninger, osv. Her finner du også informasjon om angrepiller.
 • Seksuelt overførbare infeksjoner (SOI)
  Informasjon om ulike typer seksuelt overførbare infeksjoner, symptomer, behandling, osv.
 • Trykksaker
  Oversikt over ulike trykksaker utgitt av Sosialmedisinsk senters Helsetjeneste (inkl."Lurt å vite ..." brosjyren). Inneholder informasjon relatert til senterets tilbud.

© Sosialmedisinsk senter 2011

Webmaster